De Siberische kat

De Siberische kat en de variant daarvan, de Neva Masquerade is een ras dat al heel erg lang bestaat. Ze komen voor in geheel Rusland, en niet alleen, zoals de naam doet vermoeden, in Siberië. Ze werden voornamelijk gebruikt om de ratten uit de steden te verjagen. Het zijn natuurlijk grote stevige katten die zo’n klus goed aankunnen.

De Siberische kat heeft ook nog de colourpoint variant (neus, oren, voetjes en staart zijn gekleurd) die als eerste is ontdekt door de Russen bij de rivier de Neva in Sint Petersburg. Daar danken deze Siberische colourpoint katten dus ook hun naam aan, de Neva Masquerade. Het is dus hetzelfde ras alleen de colourpoint variant heeft zijn eigen naam gekregen. Letterlijk vertaald betekent Neva Masquerade de ‘gemaskerde kat van de Neva’.
Dit is dus ook geen gefokte kleur van de Sibeer, dit is gewoon een bestaande kleur dat al net zolang voortleeft als de niet colourpoint katten. Vandaar dat ook deze verschillende kleuren gekruist mogen worden. Het kan namelijk ook nog zo zijn dat er vanuit twee Siberische katten (de niet colourpoint), ook een Neva Masquerade geboren kan worden. Dit betekent natuurlijk wel dat beide ouder dieren wel drager moeten zijn van het point gen. Als beiden ouder dieren geen point gen dragen, kunnen er van uit ‘normale’ Siberische ouders ook geen Neva’s worden geboren.
Het leuke aan Neva Masquerade kittens is, dat ze helemaal wit worden geboren. De kleur komt pas na een paar dagen. Als eerste word het zichtbaar op het neusje en de puntjes van de oortjes, vandaar dat het dus bij Neva kittens ook niet meteen duidelijk is welke kleur ze hebben.
De kleur ogen word bepaald aan de hand van de kleur van de vacht, dat kan groen of barnsteen zijn, maar de Neva variant heeft altijd blauwe ogen.

De charme van de Siberische kat is de mooie krachtige uitstraling. Ze zijn levenslustig en kunnen erg actief zijn. Ondanks de sterke persoonlijkheid is een Sibeer erg sociaal met soortgenootjes en andere dieren. In omgang met het baasje zijn ze graag overal bij betrokken, dus ook erg sociaal! Ze vinden alles interessant dus volgen je ook door het huis heen met de dagelijkse bezigheden. En zodra ze bij je op schoot komen liggen zijn ze helemaal ontspannen en geven ze zich helemaal over.
Ook zijn ze gek op water, ik heb om die reden een drinkfontein als waterbak. De stem van een Sibeer is over het algemeen zacht en lief. Ze kunnen heel goed met kinderen, aangezien knuffelen en aandacht vragen een favoriete bezigheid is van de gemiddelde Sibeer. Hun speelsheid en springvermogen zijn opmerkelijk! Ook in klimmen zijn ze overigens erg goed.

Waar u wel op moet letten bij de Siberische kat is dat ze ook erg nieuwsgierig zijn. Pas dus op met het naar buiten laten! Ze vinden alles leuk en willen graag alles ontdekken, dat kan alleen ook gevaren opleveren. Ziektes van andere dieren, kans op vergiftiging of kans op ongelukken zoals aangereden worden, maar vergeet ook zeker niet dat meerdere mensen deze katten graag zouden willen hebben. De kans dat ze gestolen worden is ook zeker aanwezig. Zorg er dus voor dat uw tuin is afgeschermd zodat ze lekker veilig buiten kunnen rennen en spelen, of koop bijvoorbeeld een tuigje met een lang touw zodat ze op die manier niet kunnen weg lopen. Wij verwachten van onze kitten kopers dat er een veilige manier word gezocht voor uw toekomstige kat. Het volledig los buiten laten lopen van onze kittens is niet de bedoeling.

Raëma's Siberen  |  info@raemassiberen.com