Waarop moet u letten bij de aanschaf van een kitten?

Zorg er altijd voor dat het kitten dat u wilt kopen bij u past, en het beste in u en uw gezin naar boven haalt. Als u het kitten in handen heeft, let dan op het volgende: 
- oogjes: die moeten helder en glanzend zijn. Er mag geen
  viezigheid in de ooghoekjes zitten. 
- oren: de oorschelp moet er schoon uitzien, als er veel
  donker oorsmeer aanwezig is, kan dit duiden op oormijt. 
- vacht: controleer op vlooien. Een veilig vlooien-
  bestrijdingsmiddel is bij de dierenarts verkrijgbaar.
  (Frontline-spray mag u al gebruiken bij kittens van
  2 dagen oud!)
- neus: moet er droog uitzien. Een loopneus kan erop
  wijzen dat het kitten beginnende niesziekte heeft. 
- buik: mag niet bol en gespannen zijn. Dit duidt meestal 
  op ernstige wormbesmetting. 


Past een kat in uw leven?


Een kat wordt gemiddeld 14, maar kan 20 jaar of ouder worden. Hou hier rekening mee wanneer u een kat wilt gaan kopen. 

Denkt u een verhuizing mee te maken, bedenk dan dat niet alle verhuurders een kat in hun eigendom toestaan. De zoektocht naar een nieuwe woning waar katten zijn toegestaan, zal misschien langer duren.

Wat als u aan kinderen wil beginnen?
Bedenk op voorhand of u katten in huis wilt tijdens de zwangerschap of wanneer er een klein kind rondkruipt. Het kan helemaal geen kwaad voor baby of moeder, maar het is meer wilt u dat? Niet dat u dan van uw kat af moet, is namelijk ook niet leuk voor uw kat.. Voor veel mensen zijn katten en zwangerschap/kinderen perfect te combineren, maar niet iedereen ziet het zitten om de zorg voor én kinderen én katten te dragen.

Niet alles wat er op uw levenspad ligt is te voorzien, maar het is belangrijk om eerlijk na te gaan of u hierbij uw katten steeds als metgezel ziet. Is dat niet het geval, bedenk dan dat de kat hier de dupe van is. Katten kunnen immers ook diep rouwen om het verlies van hun thuis.

Wat als u langere tijd van huis bent (vakantie, werk, ziekenhuis opname..?)
Het is natuurlijk belangrijk dat u van te voren weet dat u iemand heeft, vrienden, familie, buren, die eventueel voor uw katten vriendjes kan gaan zorgen. Zorg dat u altijd weet waar u met uw katten terecht kunt als u onverwachts een langere tijd van huis zult zijn.

Bent u niet allergisch voor katten?
Een aantal mensen zijn allergisch voor katten. Vaak zijn deze mensen ook allergisch aan huisstofmijt. Als er allergie in de familie voorkomt, is de kans dat u ook allergisch reageert groter. Zorg dat u zeker bent dat u niet allergisch reageert op deze siberische katten voor u er één in huis neemt, of zorg dat de allergie onder controle kan gehouden worden. Nogal wat katteneigenaars zijn allergisch voor katten, maar reageren minder fel op hun eigen katten of nemen maatregelen die de allergische reactie verminderen. En aangezien we het hier over de Sibeer hebben, controleer bij andere mensen met Siberische katten of uw allergie dan ook opspeelt.. U heeft namelijk een kleine kans dat u er bij deze katten geen last van heeft.

Kunt u leven met kattensporen in huis?
Als u katten neemt gaat u dat merken. Zelfs al gebruiken de katten de bank nooit als krabpaal, een wilde achtervolging van een vlieg of een misrekende sprong kan het meubilair beschadigen. Katten met een blaasontsteking kunnen onzindelijk gedrag vertonen en haarballen komen nu eenmaal niet wanneer en waaru dat graag zou willen. Hou er ook rekening mee dat katten haren verliezen, zeker in de rui periode.  De kattenharen op uw donkere kleding zullen u verraden als kattenbezitter. Klein voordeel van langere haren is dat ze makkelijk met borstels en plakrollers te verwijderen zijn, maar ze zijn er wel! 
Als u nu denkt van jeetje dat vind ik eigenlijk helemaal niks, dan is een kat misschien toch niks voor u..

Bent u bereid meerdere katten te nemen?
Katten zijn van nature sociale dieren, die graag contact hebben met soortgenoten. Hou er rekening mee dat als uw kat niet naar buiten kan, u het beste kunt zorgen voor een speelkameraadje. Ideaal zijn twee nestgenootjes, maar zeker niet noodzakelijk. Een kat die zich verveelt kan een aanslag vormen op uw huis en uw aandacht. Een soortgenootje vormt de ideale afleiding. Ook houden ze elkaar schoon, en leren ze van elkaar.
Stel dat u een wat oudere kat uit het asiel zou nemen die gewent is alleen te zijn kan dat uiteraard geen kwaad om hem dan ook bij u thuis alleen te houden. En ook zijn er uitzonderingen op de regel, een enkele kat houd niet van andere katten als speelkameraadje, maar heeft bijvoorbeeld liever kinderen of een hond om hem/haar heen.

Katten voor de kinderen?
Kinderen zijn vaak dol op katten, maar katten zijn geen speelgoed. Zorgen voor katten is een hele verantwoordelijkheid en kinderen zijn vaak te jong om dit helemaal op zich te nemen. Wanneer u katten in huis haalt voor de kinderen, zorg dan dat u zelf bereidt bent om de zorg van deze katten op u te nemen en uw kinderen duidelijk te leren wat een kat bijvoorbeeld pijn doet en wat ie wel leuk vind om te doen of mee te gaan spelen.

Een kat als cadeau?
Een fout cadeau krijgen, dat vindt niemand leuk. Zeker niet wanneer het dan ook nog een levend beestje betreft dat minstens 14 jaar een behoorlijke weerslag op het budget zal hebben en een grote verantwoordelijkheid zal zijn. Geef daarom nooit een kat cadeau tenzij u echt 100% zeker weet dat die gewenst is. Zelfs dan is het een mooier cadeau als de ontvanger ook zelf de kat kan kiezen, met het ene kitten klikt het wel en met het andere misschien niet!

Raëma's Siberen  |  info@raemassiberen.com